Οι παρακάτω ερωτήσεις στάλθηκαν στη κατηγορία ‘Ρωτήστε τον Ειδικό‘ που βρίσκεται στο μενού της Αρχικής σελίδας του Lifemade.gr. Τα ερωτήματα έχουν επαναδιατυπωθεί εξολοκλήρου, καθώς και προσωπικά στοιχεία που είχαν δοθεί από τον αποστολέα έχουν αφαιρεθεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανωνυμία του προσώπου που ήρθε σε επικοινωνία μαζί μας.
Ψυχολογία
Η γυναίκα μου μόλις γέννησε το πρώτο μας παιδί. Παρόλο που είναι αγόρι δυσκολεύομαι να περάσω χρόνο μαζί του. Νιώθω ότι είναι μια φάση που μόνο η μαμά μπορεί να ασχοληθεί με το παιδί. Εγώ νιώθω ότι θα ασχοληθώ αργότερα όταν θα μπορεί να μιλήσει. Η γυναίκα μου όμως με πιέζει και μου λέει ότι κάνω λάθος. Εγώ όμως δε ξέρω τι να κάνω. Μπορείτε να με βοηθήσετε;
Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να αποκτήσει το πρώτο του παιδί, τότε κάνουν μία μεγάλη βουτιά στο ‘Άγνωστο’. Κανένας από τους δύο δε ξέρει πως ακριβώς θα είναι η ζωή τους. Η μητέρα περνάει με το βρέφος περισσότερο χρόνο καθώς η εγκυμοσύνη την προετοιμάζει για το δέσιμο και την καθημερινή φροντίδα που πρέπει, από έμβρυο κιόλας, να προσφέρει στο παιδί της. Ο πατέρας το βιώνει αυτό σαν παρατηρητής, εκτός αν συμμετέχει ενεργά σε όλο αυτό σαν μέλος μιας «αποστολής». Ένα βρέφος μπορεί να θηλάζει από το στήθος της μητέρας αλλά οι ανάγκες του δε σταματάνε στην τροφή. Η συναισθηματική τροφή είναι ακόμα πιο σημαντική και την έχει ανάγκη σε ποσότητα και σε διαφορετική ποιότητα. Είναι αλλιώς το ερέθισμα που παίρνει από την μητέρα και διαφορετικό από τον πατέρα. Τα παιδιά ακόμα και μωρά μπορούν έστω θολά να ξεχωρίσουν φιγούρες και να νιώσουν εξοικείωση από μικρά με παραπάνω από έναν ανθρώπους. Εσείς σαν πατέρας μπορείτε από τώρα να αρχίσετε να χτίζετε τη σχέση σας με το γιο σας. Ακόμα και η φωνή σας μέσα από μία ιστορία, ένα τραγούδι, τα χάδια σας και την διαφορετική μυρωδιά σας μπορούν να προσφέρουν γνώση αλλά και την οικειότητα που χρειάζεστε σαν πατέρας με γιο. Αυτό το πλάσμα είναι κομμάτι και του δικού σας σώματος. Εκτός από το συναισθηματικό κομμάτι, μπορείτε να συμβάλλετε και πρακτικά στο άλλαγμα ή στο μπάνιο του μωρού, ή ακόμα και στον ύπνο ή αργότερα στο φαγητό. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκουράσετε την σύντροφό σας, κάτι που θα σας φέρει πιο κοντά συναισθηματικά και θα νιώσετε κι εσείς βαθύτερη αγάπη για το παιδί σας.
Ίρις Κρέμερ
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Λογοθεραπεία
Το παιδί μου αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες όσον αφορά την ομιλία του. Δεν λέει αρκετά γράμματα. Παρακολουθεί συνεδρίες λογοθεραπείας αλλά έχουμε μεγάλη δυσκολία να διαβάσουμε τις ασκήσεις στο σπίτι διότι αρνείται. Τι να κάνω;
Πολλά παιδιά και ιδίως τα παιδιά με αρκετές δυσκολίες στην άρθρωση, είναι πιθανό να εμφανίσουν κάποια στιγμή κάποιου είδους άρνηση. Δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί. Για ένα διάστημα μπορεί το παιδί να μην παίρνει ασκήσεις λογοθεραπείας για το σπίτι αλλά αυτό θα το συνεννοηθείτε με τον λογοθεραπευτή/τρια που παρακολουθεί το παιδί σας.
Επίσης, μια άλλη επιλογή θα αποτελούσε να κάνετε τις ασκήσεις στο σπίτι με πιο διασκεδαστικό τρόπο αλλά και στιγμές όπου το παιδί θα έχει και την κατάλληλη διάθεση (όχι πριν πέσει για ύπνο). Για παράδειγμα κρύψτε τις εικόνες (όπου φαντάζομαι θα σας δίνει ο λογοθεραπευτής/τρια) μέσα σε ένα σακουλάκι και κάθε φορά τραβήξτε μια-μια για να τις πείτε. Σε καμία περίπτωση μην σκεφτείτε να σταματήσετε την θεραπεία. Συζητήστε με τον ειδικό και είμαι σίγουρη πως θα βρείτε μια λύση.
Ευαγγελία Γιαννακοπούλου
Λογοθεραπεύτρια
Δίαιτα/Διατροφή
Έχω τοπικό πάχος και δυσκολεύομαι πολύ να το αντιμετωπίσω. Συγκεκριμένα στα πόδια. Όσες φορές προσπάθησα να κάνω δίαιτα έχανα από το υπόλοιπο σώμα εύκολα και στα πόδια έβλεπα μικρή διαφορά. Επίσης έχω κυτταρίτιδα. Θα μπορούσατε να μου πείτε ποιες τροφές να αποφύγω ώστε να έχω κάποια ελπίδα βελτίωσης στη επόμενη δίαιτα που θα προσπαθήσω;
Αγαπητή φίλη,
Όταν κάνουμε σωστή διατροφή για να χάσουμε βάρος δεν χάνουμε τοπικά αλλά απ’ όλο το σώμα μας. Μήπως όμως έχει να κάνει και με την κατασκευή του σώματός σου και δεν έχεις λίπος στα πόδια; Εάν όχι, τότε εκτός από το να προσέχεις τη διατροφή σου θα σε συμβούλευα να αρχίσεις να γυμνάζεσαι (αν δεν το κάνεις ήδη). Κυρίως αερόβια άσκηση όπως για παράδειγμα τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι κλπ.
Όσον αφορά την κυτταρίτιδα. Οι αιτίες εμφάνισής της μπορεί να είναι:
• Κακή διατροφή
• Καθιστική ζωή
• Stress
• Το κάπνισμα
• Διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος
• Ορμονικές διαταραχές
• Δυσκοιλιότητα
• Κληρονομικοί παράγοντες
• Ύπαρξη παχυσαρκίας
• Συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.
Στην ερώτηση σου ‘Ποιές τροφές να αποφεύγω;’
• Να αποφεύγεις να καταναλώνεις τρόφιμα που έχουν trans λιπαρά όπως μπισκότα, προϊόντα σφολιάτας, κέικ κ.λπ.
• Να περιορίσεις τη κατανάλωση σε τρόφιμα που έχουν αλάτι, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά.
• Να αποφεύγεις τα γλυκά.
• Να επιλέγεις κρέας χωρίς λίπος.
• Να αποφεύγεις τα τηγανητά και γενικά το τηγάνισμα ως τρόπο μαγειρέματος.
• Να αποφεύγεις τις κονσερβαρισμένες τροφές, σάλτσες ζυμαρικών που περιέχουν πολύ αλάτι.
• Να μειώσεις την πρόσληψη αλκοόλ ( εάν καταναλώνεις).
• Να μην καταναλώνεις τσιπς, αλμυρά σνακ, λουκάνικα.
• Να μην χρησιμοποιείς βούτυρο.
• Να προσέχεις τη κατανάλωση ψωμιού.
Εν κατακλείδι, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας χρειάζεται να παρέχεις στο σώμα σου μια ισορροπημένη διατροφή, άφθονο νερό και άσκηση.
Γεωργία Βαβουρανάκη
Διαιτολόγος/Διατροφολόγος
Leave a reply