Για ποιες επιλογές της ζωής σας μετανιώνετε περισσότερο;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Κάθε τέλος και κάθε αλλαγή μας φέρνει αντιμέτωπους, θέλοντας και μη, απέναντι σε έναν απολογισμό. Έτσι, κάθε χρόνο όταν πλησιάζει η πρωτοχρονιά άθελα μας κάνουμε ένα ταξίδι αναμνήσεων στο έτος που φεύγει και μία «απογραφή» όλων των επιλογών μας. Ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές εναλλάσσουν στο μυαλό μας αλλά και σκέψεις για πράγματα που τελικά δε πραγματοποιήσαμε την χρονιά που πέρασε. Έχετε σκεφτεί ποτέ ποια είναι τα πράγματα που μετανιώνετε περισσότερο στη ζωή σας και κοιτάτε με περισσότερη στεναχώρια και απογοήτευση την ώρα του απολογισμού;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2018 και εκδόθηκε στο Journal of Emotion με τίτλο ‘The ideal Road Not Taken’, αναφέρει ότι ο άνθρωπος μετανιώνει παραπάνω από οτιδήποτε άλλο στη ζωή του για αυτά που δεν έκανε παρά για αυτά που έκανε. Μελετώντας 6 διαφορετικές έρευνες, οι ψυχολόγοι που συμμετείχαν στην διεξαγωγή της έρευνας διαπίστωσαν ότι το 76% των ερωτηθέντων αναφέρθηκε στο ότι μετανιώνει για το γεγονός ότι δεν εκπλήρωσε τις επιθυμίες και τους στόχους του ‘ιδανικού τους εαυτού’. Ο ‘ιδανικός μας εαυτός’ είναι αυτός που ονειρευόμαστε και θέλουμε να είμαστε, ενώ ο ‘πραγματικός μας εαυτός’ είναι αυτός που ο καθένας θεωρεί ότι είναι και ο ‘καθώς πρέπει εαυτός’ αυτός που πρέπει να είμαστε απέναντι στις υποχρεώσεις μας, στους κανόνες, στους νόμους.

Οι άνθρωποι μοιάζουμε να σπεύδουμε πιο άμεσα και γρήγορα να διορθώσουμε τις αποτυχίες μας σε σχέση με τον ‘καθώς πρέπει εαυτό’ παρά στο να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα, τις προσδοκίες και τις επιθυμίες που μπορεί καιρό τώρα να έχουμε αφήσει πίσω βάσει του ‘ιδανικού μας εαυτού’, παρατηρούν οι επιστήμονες. Αυτά που επιδιώκει ο ‘καθώς πρέπει εαυτός μας’, εξηγούν οι ψυχολόγοι, είναι τα καθημερινά προβλήματα και λάθη που τελικά διορθώνουμε, βελτιώνουμε και στο τέλος απλά τα αφήνουμε πίσω μας, έχοντας μικρότερη επιρροή στον συνολικό απολογισμό που κάνουμε για τους στόχους μας και τις επιδιώξεις μας. Οι στόχοι του ‘ιδανικού εαυτού’ είναι αυτοί που πραγματικά μας κάνουν να νιώθουμε πιο πλήρης και σίγουρα χωρίς να μετανιώνουμε για πράγματα που δεν κάναμε στη ζωή μας.

Μην αφήνετε λοιπόν τις μέρες να περνούν όντας αδρανείς. Μαζί με το χρόνο απομακρύνονται και οι επιθυμίες σας, τα όνειρα σας, όλα αυτά που μπορείτε να κάνετε σήμερα ενώ αύριο μπορεί να είναι αργά. Κάντε το ταξίδι που ονειρεύεστε, εκφράστε τα συναισθήματά σας στους ανθρώπους γύρω σας, κυνηγήστε μια καλύτερη δουλειά ή αλλάξτε καριέρα αν αυτό ποθείτε! Εύχομαι σε όλους το 2019 να είναι το έτος που ο ‘ιδανικός σας εαυτός’ στο τέλος του έτους θα έχει μόνο κατακτήσεις και εκπλήρωση στόχων και επιθυμιών να απογράψει!

 

Πηγή: MSN, PsycNet

Related Post

Leave a Reply